Ergatotexnites.gr

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Υπουργείου Πολιτισμού.

Ανακοίνωση - 29-03-2016

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δ/ΝΣΗ : ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1 - 105 55 ΠΛΑΚΑ
ΤΗΛ.: 210 3210732 - FAX : 210 3216517

Αθήνα 29/03/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Για μια ακόμη φορά, αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα των οικονομικών επιλογών με την εφαρμογή τρίτου μνημονίου που περιλαμβάνει και αυτό μια σειρά από αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Η κυβέρνηση, πιστή στις συμφωνίες που υπέγραψε τον Ιούνιο του 2015, ψήφισε και ψηφίζει συνεχώς τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων που η χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων για τις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα καταβάλλεται κάθε 3 αντί για 2 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα ανεξάρτητα από το χρονοεπίδομα. Έτσι οδηγούμαστε σε ονομαστική μείωση των αποδοχών μας.

• Η «προσωπική διαφορά» παραμένει παγωμένη έως το 2018 και με βάση το νέο μισθολόγιο από εκεί και μετά, οι όποιες αυξήσεις δίνονται, θα αφαιρούνται από την προσωπική διαφορά.

• Η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση ( άρθρα 12 & 17) θα εντείνει την εκμετάλλευση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο μισθός θα συνδέεται με την αξιολόγηση και θα πριμοδοτούνται ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, διευθυντικών και διοικητικών στελεχών και θέσης ευθύνης.

• Στο νέο μισθολόγιο, περιλαμβάνεται η καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να το περικόψει, αφού αφαιρείται από τους δικαιούχους για όσο διάστημα τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες π.χ. κύηση, μητρότητα, ασθένεια κλπ. Το σωματείο μας, σε συνεργασία με την ομοσπονδία και άλλες ομοσπονδίες του δημοσίου, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να περάσει τροπολογία ώστε η καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, να υπολογίζεται σε όλες τις θεσμοθετημένες άδειες καθώς επίσης να καταβάλλεται και σε όλο το προσωπικό καθαριότητας ανεξάρτητα που εργάζεται.

• Η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό της αύξησης των εισφορών για παροχές υγείας και ασφάλισης και την κατάργηση των Β.Α.Ε. σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση μισθών .

• Ένα νομοσχέδιο που διαλύει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση και νομιμοποιεί την περικοπή των συντάξεων, κυρίως αυτών που θα βγουν από την ψήφιση του νόμου και μετά. Ο στόχος είναι οι συντάξεις να γίνουν βοηθήματα και επιδόματα εξαθλίωσης ( όρια ηλικίας).

• Καταργήθηκε το άρθρο 29 του μισθολογίου που αναφερόταν στην κατάργηση των ΣΣΕ και διαπραγματεύσεων. Το Δ.Σ στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να διεκδικήσει την υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει εκτός από το αορίστου και το μόνιμο προσωπικό.

• Υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών για τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες στο προσωπικό καθαριότητας, το οποίο απασχολείτε στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους .

• Το σωματείο, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την πολιτική ηγεσία και πιέζει να ψηφιστεί τροπολογία ώστε οι αμοιβές τους να καταβάλλονται από το ΤΑΠΑ όπως συμβαίνει με τους συναδέλφους αρχαιοφύλακες.

• Τα τελευταία δυο χρόνια που άλλαξαν τα υπηρεσιακά συμβούλια, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία συνεδριάσεων και αποφάσεων καθώς και στο χρόνο που χρειάζεται για την εξέταση των ζητημάτων.

• Με την πρόσφατη ανασύσταση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, απαιτήσαμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. το υπηρεσιακό συμβούλιο των εργατοτεχνιτών,

• του προσωπικού καθαριότητας και άλλων ειδικοτήτων να υπαχθούν σε αυτοτελές συμβούλιο, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.

• Το σωματείο μας θέλοντας να συμβάλει στην στήριξη των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και δείχνοντας πνεύμα αλληλεγγύης στους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία της ΠΟΕΥΠΠΟ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν οριστεί από την ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία συγκεκριμένοι χώροι και ημέρες που θα γίνεται η συλλογή αυτών. Ταυτόχρονα, καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους συμμετέχοντας εθελοντικά σε δράσεις για την ανακούφιση των προσφύγων.

• Πληροφορίες: www.poeyppo.gr & www.ergatotexnites.gr .

• Το Δ.Σ εκφράζει την μεγάλη του ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης των 171 συναδέλφων, που από το 2010 παρέμεναν εγκλωβισμένοι με τον μνημονιακό νόμο. Ο σύλλογος από τότε σε όλες τις συναντήσεις που είχε με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, είχε προτάξει πάντα, πρώτα και πάνω απ’ όλα την μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτου κλάδου και ειδικότητας και είχε εξουσιοδοτηθεί γι’αυτό από τις Γενικές Συνελεύσεις. Παρόλα αυτά η κατάσταση έλλειψης προσωπικού στο υπουργείο μας, είναι πολύ μεγάλη. Ο αριθμός των υπαλλήλων συνεχώς μειώνεται. Γι΄αυτό διεκδικούμε και απαιτούμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την επαρκή κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών ενόψει και του καλοκαιριού.

Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που βιώνουμε κάθε μέρα την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, είμαστε εμείς που έχουμε χάσει κεκτημένα που με αγώνες είχαμε κατακτήσει και είμαστε εμείς που πρέπει να βάλουμε φρένο στην ψήφιση των αντιδραστικών νόμων με κλιμάκωση των αγώνων μας, με συλλαλητήρια πορείες και απεργιακές κινητοποιήσεις. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα μνημόνια Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΖΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΠΕΝΤΖΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ