logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 25/05/2015
Αρ. Πρωτ: 159

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Επικαιροποιημένο Διεκδικητικό Πλαίσιο και αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.»

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. κατά την τελευταία συνεδρίαση συζήτησε αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν όλους εμάς τους εργαζόμενους, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, όσο και γενικότερα. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λαμβάνοντας αποφάσεις για την επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης της Ομοσπονδίας και αφού συμπεριέλαβε σε αυτό τα φλέγοντα ζητήματα που απαιτούν άμεσες και δυναμικές παρεμβάσεις από πλευράς μας, από την πλευρά των εργαζομένων δηλαδή ούτως ώστε να βρεθούν οι αναγκαίες λύσεις.

Είναι πρόδηλο πως η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί από μέρους μας τη μέγιστη συσπείρωση και ενότητα. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να έχει ο αγώνας μας επιτυχία καθώς το «σφυροκόπημα» των μισθών μας και των δικαιωμάτων μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει με απλά και ανέξοδα ευχολόγια.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των μελών του Γενικού Συμβουλίου και σε αυτή τη βάση βγήκαν οι ομόφωνες αποφάσεις του, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα.

Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. διεκδικούσε και διεκδικεί μαζί με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και άλλες Ομοσπονδίες στο Δημόσιο:

    • α) Αυξήσεις στου μισθούς μας. Με την άμεση επανακατάταξή μας σε μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία.
    • β) Την κατάρτιση νέου Μισθολογίου με αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που δεχθήκαμε.
    • γ) Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
    • δ) Ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη των Δημοσίων Υπαλλήλων με την άμεση κατάργηση της σχετικής μνημονιακής διάταξης.
    Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. θα ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα με Απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και με άλλες Ομοσπονδίες, έτσι ώστε να αποκτήσει ο αγώνας μεγαλύτερη διεύρυνση και δυναμική. Επικουρικά, εκτιμούμε πως η παράλληλη δικαστική οδός μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας, όπως και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί.
    Για το λόγο αυτό ως Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. και ενεργώντας με μόνο γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων μας καταλήξαμε ομόφωνα στην απόφαση να προτείνουμε στους εργαζομένους στο ΥΠ.ΠΟ.Α να διεκδικήσουμε την αναδρομική καταβολή των δώρων και των επιδομάτων. Επισυνάπτουμε μαζί με την ανακοίνωση ενδεικτικά τη σχετική σύμβαση (μαζί με κάποια πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται) με το δικηγορικό γραφείο της Νομικής Συμβούλου της Ομοσπονδίας, κας Μαρίας Τσίπρα. Όσοι συνάδελφοι αποφασίσουν να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα σε συνεργασία με το συγκεκριμένο γραφείο θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν το συμφωνητικό στη διεύθυνση του δικηγορικού γραφείου. Σημειώνουμε ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η πρόταση της Ομοσπονδίας δεν είναι δεσμευτική για τους συναδέλφους, αφού ο καθένας έχει ασφαλώς το δικαίωμα να αποταθεί σε όποιον δικηγόρο επιθυμεί.
  1. Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ.Α. εντός του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη για φυλακτικό προσωπικό.
  2. Κατάργηση των επισφαλών μορφών εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία. Πλήρη μισθολογικά , ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
  3. «Κούρεμα» των στεγαστικών δανείων ή μηδενισμών των επιτοκίων που έχουν λάβει χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δάνεια τα οποία δόθηκαν με διαφορετικό επίπεδο μισθών και τα οποία σήμερα εξυπηρετούνται με επιτόκια πολύ υψηλότερα, ακόμα και από αυτά των ιδιωτικών τραπεζών.
  4. Στήριξη του δημόσιου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας. Ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό. Αποκατάσταση, μέσω αυξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις συντάξεις. Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI.
  5. Την επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους όλων των συναδέλφων μας που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας με την επανασύσταση των οργανικών του θέσεων.
  6. Την πρόσληψη –και μάλιστα αφού προηγηθούν κάθε άλλης πρόσληψης στο ΥΠ.ΠΟ.Α- των 187 συναδέλφων των οποίων οι οργανικές έχουν συσταθεί ήδη από το 2010 (σε εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 164/2004), αλλά λόγω της μνημονιακής νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη καταταγεί σε αυτές.
  7. Την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί σε Νομικά Πρόσωπα (ΤΑΔΙΠΕΑΕ, ΟΑΝΜΑ κλπ) και σε έργα τρίτων που εποπτεύονταν από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ως Γενικό Συμβούλιο εκφράζουμε την εναντίωση μας σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, παραχώρησης δημόσιου χώρου σε ιδιωτικά συμφέροντα, τραπεζικούς ομίλους, ιδρύματα. Αντιδρούμε, επίσης, στη δημιουργία ποικιλώνυμων παράλληλων δομών και παρα-υπηρεσιών (όπως υπήρξαν στο παρελθόν το ΤΔΠΕΑΕ ή ο ΟΠΕΠ), στην απόσπαση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία δομών όπως το Μουσείο της Ακρόπολης (με την ίδρυσή του ως ΝΠΔΔ), στην περαιτέρω «αυτονόμηση» δομών όπως το Μουσείο Κανελλοπούλου (με την προσπάθεια μετατροπής του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ), στους σχεδιασμούς για μετατροπή μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε:

  • Να συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων, σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ.
  • Να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, με στόχο την αυτονομία του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας προχωρήσει σε απεργίες και κινητοποιήσεις, σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων για την επιστροφή των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα ή την πρόσληψη των 187 συναδέλφων του ΠΔ 164/2004
  • Να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας, σε κάθε αρνητική εξέλιξη, να προχωρήσει σε απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, για την υπεράσπιση του έργου του ΥΠ.ΠΟ.Α., την προάσπιση του δημόσιου πλούτου, απέναντι σε προσπάθειες αποδυνάμωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.


Αυτή η σελίδα περιέχει ενσωματωμένο το αρχείο σε pdf και προϋποθέτει να έχετε εγκατεστημένο πρόγραμμα προβολής αρχείων τύπου pdf.

Δεν έχετε PDF plugin εγκατεστημένο ή το plugin δεν λειτουργεί.

Το συγκεκριμένο αρχείο μπορείτε να το "κατεβάσετε" με δεξί κλικ και Αποθήκευση δεσμού ως (Firefox) ή Αποθήκευση προορισμού ως (Explorer)