ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1 - 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 2103210732 - FAX : 2103216517

ΑΘΗΝΑ, 09/03/2021 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Κλείνοντας έναν χρόνο με την πανδημία και τους περιορισμούς που μας έχουν επιβληθεί, σας ενημερώνουμε για τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο σύλλογος από την αρχή της πανδημίας, βρέθηκε και παραμένει κοντά στους συναδέλφους είτε με την φυσική παρουσία (όπου αυτό είναι δυνατόν) είτε με την τακτική ενημέρωση μέσω τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων και ανακοινώσεων.

Το Δ.Σ έχει παρέμβει αρκετές φορές προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια στους χώρους εργασίας λόγω του Covid-19 και να αποτρέψει την αυθαιρεσία ή και την αναισθησία, από ορισμένους προϊσταμένους. Έχουμε κάνει αρκετές συσκέψεις σε χώρους εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια όπου αυτό μας επιτρεπόταν λόγω του κορονοϊού.

Στο διάστημα αυτό, συναντηθήκαμε με την πολιτική ηγεσία απαιτώντας να υλοποιηθούν ανοιχτά ζητήματα, όπως η αναβάθμιση των συναδέλφων Αορίστου Χρόνου από την ΥΕ στην ΔΕ κατηγορία, πιέζοντας την Υπουργό να το προωθήσει στην Βουλή, χωρίς αυτό να έχει γίνει εφικτό και έχοντας μόνο την δέσμευση της Υπουργού ότι το βλέπει θετικά και πως κάνει προσπάθεια για να το νομοθετήσει μόλις της δοθεί η δυνατότητα. Εμείς από την μεριά μας, απαιτήσαμε αυτό να γίνει άμεσα μιας και είναι ένα αίτημα που μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι και δίκαιο και αναμένουμε εξελίξεις.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, ήταν να ολοκληρωθούν τα περιγράμματα θέσεων και να γίνουν οριστικές τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων στους χώρους που υπηρετούν. Οι οριστικές τοποθετήσεις θα περιορίσουν τις αυθαιρεσίες των προϊσταμένων που ζητάνε χωρίς κόστος μετακίνησης, επικαλούμενοι ότι οι θέσεις όλων είναι στην έδρα των υπηρεσιών, εκβιάζοντάς μας.

Ζητήθηκε επίσης να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε Εργατοτεχνικό και Μαρμαροτεχνικό προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό Καθαριότητας, πριμοδοτώντας την προϋπηρεσία των συναδέλφων που εργάζονται αρκετά χρόνια στο ΥΠΠΟΑ, έχοντας τεράστια εμπειρία, βοηθώντας στην κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών. Απαιτήσαμε την παρουσία ιατρών σε όλους τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και να δοθεί κατάλληλος εξοπλισμός σε όλους για την εφαρμογή της ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας (κράνοι, γάντια, φόρμες, μποτάκια, μπουφάν κλπ) καθώς και την επιμόρφωση όλου του προσωπικού και πιέζουμε για την υλοποίησή τους.

Επίσης ζητήθηκε να υπάρξει η αναγνώριση επιπλέον κλιμακίων στους Μαρμαροτεχνίτες αποφοίτων της σχολής Τήνου και των λιθοξόων από τα ΙΕΚ, αναγνωρίζοντας την επιπρόσθετη γνώση που έχουν. Η απάντηση της Υπουργού ήταν ότι η κατάσταση της οικονομίας μέσα στην πανδημία δεν επιτρέπει αυτή την στιγμή την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, αλλά επιφυλάχθηκε να το πράξει αμέσως μόλις της δοθεί η δυνατότητα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου για τον νέο τρόπο υπολογισμού και καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος, η κυβέρνηση έχει δώσει πάλι εξάμηνη παράταση έως τον Ιούνιο του 2021. Ο σύλλογος έχει διαφωνήσει με τον νόμο αυτό και ζητά την αύξηση και την επέκτασή του και στο έκτακτο προσωπικό. Ταυτόχρονα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει μαζί με την Ομοσπονδία μας και την ΑΔΕΔΥ, τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος και την παραμονή του κλάδου στα βαρέα ανθυγιεινά - οικοδομικά.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ψηφίστηκε το νέο οργανόγραμμα του ΤΑΠΑ χωρίς να αλλάξει η νομική του μορφή και παρέμεινε Ν.Π.Δ.Δ. Στη διαδικασία διαμόρφωσής του έγιναν παρεμβάσεις από τον Σύλλογο για την βελτίωσή του εντάσσοντας και ορισμένα από τα αιτήματά μας όπως τα εξαιρέσιμα του προσωπικού καθαριότητας που μέχρι τώρα τα κατέβαλε το ΥΠΠΟΑ με πολύμηνες καθυστερήσεις, την συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ, τη δυνατότητα καταβολής των μέσων για την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας καθώς επίσης και την ανάδειξη και επέκταση των εργαστηρίων αντιγράφων αρχαίων έργων τέχνης.

Οι εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων σε αρκετές υπηρεσίες έχουν αναβληθεί έως το τέλος Ιουνίου με ταυτόχρονη παράταση των ήδη υπαρχόντων. Σε αυτό το διάστημα περιορισμών και απαγορεύσεων λόγω Κορονοϊού, πιέσαμε και συνεδρίασαν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ώστε να διεκπεραιώσουν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν. Παρακολουθούμε από κοντά τις αποφάσεις των συμβουλίων και προσπαθούμε για την άμεση υλοποίησή τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Το Δ.Σ. του Συλλόγου δέχεται πολλές ερωτήσεις συναδέλφων για το ασφαλιστικό και το τι προβλέπεται μέσα στο 2021. Έχουν γίνει επαφές με την εργατολόγο του Σωματείου, λόγω του ότι είναι η τελευταία χρονιά για τις μεταβατικές διατάξεις του ασφαλιστικού, να μας ετοιμάσει κείμενο διευκρινήσεων τις οποίες θα σας στείλουμε με μήνυμα.

Όπως γνωρίζεται το Ταμείο Αλληλοβοηθείας βρίσκεται υπό εκκαθάριση εν λειτουργία, με καταληκτική ημερομηνία 31 Αυγούστου 2021. Η Ομοσπονδία μας, με απόφαση που είχε παρθεί στο συνέδριο, βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης νέου φορέα για να μπορέσει να διεκδικήσει ό,τι έχει χαθεί από τις κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Για πρώτη φορά φέτος και με αντίξοες συνθήκες, η Ομοσπονδία μας, μαζί με τους συλλόγους της, μοίρασε σε όλα τα παιδιά των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ δώρα για τις γιορτές. Ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα που έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο, μοιράζοντας κουπόνια δώρων. Ελπίζουμε τα επόμενα δώρα εορτών, να δοθούν δια ζώσης μέσα από εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας αυτή την πανδημία υγιείς και δυνατοί.

Επίσης σε εξέλιξη είναι και το θέμα των πέντε (5) Μουσείων και την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεότερο. Ο σύλλογος θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προασπίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων, αλλά και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Για το θέμα αυτό, έχετε ήδη ενημερωθεί με μήνυμα που σας έχει σταλεί στις 18/02/2021.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η σημερινή συγκυρία δυσκολεύει τους μαζικούς αγώνες, όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε μια σειρά από ζητήματα που η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, εκμεταλλευόμενη την πανδημία.

Σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται και η κατάργηση των επικουρικών όπως τα ξέραμε, βάζοντας μέσα τον Ιδιωτικό Τομέα.

Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου καταργώντας στην ουσία το δικαίωμα της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Θέλει να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό, κάνοντας μείωση ή βγάζοντας κλάδους από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ανακατανέμοντας το ίδιο κονδύλι.

Σκοπεύει να περάσει την αξιολόγηση, συνδέοντάς την με το μισθολόγιο και με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ο σύλλογος σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ζητά να είμαστε έτοιμοι και να βρούμε τους τρόπους να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που ετοιμάζονται να φέρουν και να εφαρμόσουν. Οι αγώνες που έρχονται, πρέπει να μας βρουν όλους μαζί και να απαντήσουμε δυναμικά.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                ΣΠΕΝΤΖΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ