logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 10/07/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: «Ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν»

Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3-7-2013 με αντικείμενο συζήτησης τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και σχετίζονται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου συνέπεσε με την πολιτική απόφαση της επανασύστασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Η επανασύσταση του Υπουργείου έγινε μετά από αγώνες της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το συνδικαλιστικό κίνημα που καταγράφεται σε μια τόσο αρνητική χρονική περίοδο για τον κόσμο της εργασίας.

Η Ομοσπονδία μας και το σύνολο των εργαζομένων ως γνωστό εναντιώθηκε στην απόφαση της συνένωσης και συρρίκνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας και με στοχευμένες ενέργειες και επαφές με τους πολιτικούς φορείς διεκδίκησε την αυτονόητη επανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που προέκυψαν σας παρουσιάζουμε τα θέματα που συζητήθηκαν στο συμβούλιο και απαιτούν άμεσα πολιτικές ενέργειες για την υλοποίησής τους.

Τ.Α.Π.Α.

Κατά τη συνεδρίαση του Γεν. Συμβ. συμφωνήθηκε πως τα θέματα του ΤΑΠΑ ιεραρχούνται στην κορυφή της ατζέντας της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα. Μείζονα θέματα για την Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. αναφορικά με το Τ.Α.Π.Α. είναι η οριστική κατάργηση του Ν.4071/2012, καθώς και η διατήρηση των Χ.Ε.Π. (Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής) τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ΥΠ.ΠΟ. στην παρούσα φάση.

Οργανισμός

Συμφωνήθηκε πως μετά την ανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού το θέμα του νέου Οργανισμού πρέπει να συζητηθεί ξανά από τη αρχή, καθώς έχουμε πλέον τελείως διαφορετικά δεδομένα μπροστά μας απ’ αυτά που είχαμε όταν συζητούσαμε με το ΥΠ.ΠΟ. να είναι ενταγμένο στο Υπουργείο Παιδείας και είχαμε Γραμματεία Πολιτισμού και Γραμματεία Αθλητισμού.

Προσλήψεις

Επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν θέσεις και ειδικότητες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου. Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. έχει ήδη τονίσει πως τουλάχιστον 1000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτείται να γίνουν μέσα στο 2013.

Προτείνουμε αυτές οι θέσεις να καλυφτούν πρώτα από τους 187 συναδέλφους που έχουν υποβάλει αιτήσεις θεραπείας μέσω του 164 Π.Δ. (πρόκειται για εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό), και έπειτα μέσω Α.Σ.Ε.Π. με κριτήριο πρόσληψης τα τυπικά προσόντα αλλά και την προϋπηρεσία σε αρχαιολογικά έργα. Τέλος, ζητάμε την κατάργηση των προσλήψεων προσωπικού μέσω Μ.Κ.Ο. καθώς δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που φαινομενικά λύνουν.

ΕΣΠΑ

Τονίσθηκε η ανάγκη συνέχισης των έργων ΕΣΠΑ με δράσεις που θα υποστηρίζουν το έργο του Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επιμόρφωση

Ιδιαίτερα για το ανθρώπινο δυναμικό θα ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία να υπάρξει συνεχής επιμόρφωση των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή προγραμμάτων ΛΑΕΚ, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με ειδικά προγράμματα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κτηριακό

Αποφασίσαμε ως εργαζόμενοι να συνεχίσουμε την αναζήτηση μιας βιώσιμης κτηριακής λύσης του Υπουργείου μας με τη συστέγαση των περισσοτέρων υπηρεσιών σε ενιαίο κτήριο, επιλογή που θα συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία και επίδοση των διάσπαρτων υπηρεσιών και θα αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα του κεντρικού κτηρίου.

Διεξαγωγή του 11ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ

Το Γενικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε το 11ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας να διεξαχθεί στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα από τις 25 έως τις 27 του μήνα. Για το θέμα του Συνεδρίου σύντομα θα υπάρξει από πλευράς Ομοσπονδίας αναλυτική ανακοίνωση.

Τέλος, να σημειώσουμε πως η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. είχε μία εθιμοτυπική επαφή με τον νέο Υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και τις προσεχείς μέρες θα γίνει εκ νέου επίσημη συνάντηση και θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και στο Υπουργείο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Το δράμα των εργαζομένων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί κυριολεκτικά την επόμενη μέρα. Τώρα είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας να στείλουν χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις. Αύριο, άραγε, ποιοι έχουν σειρά;

Οι Εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουμε υποχρέωση να παραμένουμε σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα. Αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στα σχέδια που εξαθλιώνουν εργαζόμενους και κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε την Πέμπτη 11 Ιουλίου στην Παναττική Στάση Εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου, με συγκέντρωση στις 12:30 στην Πλ. Κλαυθμώνος, καθώς και σε νέα Γεν. Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση με τη ΓΣΕΕ, τη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.