Αθήνα, 24/02/2014
Αρ. Πρωτ.: 061

Θέμα: «Αποφάσεις του Γενικού Συμβούλιου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.»

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. συνεδρίασε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 και διεξοδικά συζητήθηκαν και εκτιμήθηκαν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους σε αυτό.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας συνάδελφος Γιάννης Παπαγεώργοπουλος, στην εισήγησή του στάθηκε πρωτίστως στην ανάγκη για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης και αγώνα, ώστε να αντεπεξέλθουμε ως εργαζόμενοι στις εξελίξεις που είναι μπροστά μας.

- Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κεντρικά ζητήματα που υπάρχουν ξεκινώντας από το νέο οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α., ο οποίος συντάσσεται ερήμην του συνδικαλιστικού κινήματος στο Υπουργείο (αφού ως Ομοσπονδία επίσημα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχουμε μάθει τίποτα, και παρά το γεγονός ότι έχουμε αποστείλει αίτημα προς τον Υπουργό για συγκεκριμένη ενημέρωση έχουμε εισπράξει πλήρη σιωπή). Ασφαλώς το θέμα του οργανισμού είναι μείζονος σημασίας, αφού με βάση αυτόν θα προκύψει και η κατανομή των θέσεων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Η θέση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. είναι πως, όχι απλά πρέπει να λάβει γνώση αυτού, αλλά και να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στη σύνταξή του και γενικότερα στην παρακολούθησή του.

- Στο θέμα της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, αφού επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φόρα η καθολική αντίθεσή της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. στην πολιτική επιλογή-επιταγή της τρόικα για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, το σώμα του Γενικού Συμβουλίου ενημερώθηκε –με βάση πληροφόρηση που υπάρχει από το ΥΔΜΗΔ- πως για το ΥΠ.ΠΟ.Α θα υπάρξει κινητικότητα, αλλά το «μπαλάκι» για πρόσθετα κριτήρια προκειμένου να επιστρέψουν οι 184 συνάδελφοι μας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μέσω της κινητικότητας, περνά στα χέρια του κ. Παναγιωτόπουλου.

- Αναφορικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων το γεγονός, ότι σώνει και καλά πρέπει να βρεθεί ένα 15% «άχρηστων» υπαλλήλων, φανερώνει από μόνο του πως ο στόχος που κρύβεται πίσω από την εύηχη για τη κοινή γνώμη διαδικασία είναι μόνο να βρεθούν εργαζόμενοι για τη δεξαμενή των απολύσεων. Ως εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση, αλλά μέσω μιας διαδικασίας με αξιοκρατικά κριτήρια που θα δώσουν τη δυνατότητα να είναι πραγματικά αντικειμενική και να κατατείνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης, τόσο των υπηρεσιών όσο και των εργαζομένων.

- Ο συνάδελφος πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ελέγχων από το Σ.Ε.Ε.Δ. στο Υπουργείο ενημερώνοντας τους Γενικούς Συμβούλους για τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας πως η θέση της Ομοσπονδίας, όπως εκφράστηκε και στην επιτροπή της Βουλής, είναι αντίθετη στους ελέγχους σκοπιμότητας, οι οποίοι έχουν στοχοποιήσει το ΥΠ.ΠΟ.Α και τους εργαζόμενούς του. Βέβαια, «νερό στον μύλο των… ελέγχων» ρίχνουν με τα κοφίνια τους οι συνεργαζόμενοι με συγκεκριμένα παράκεντρα, εντός και κυρίως εκτός Υπουργείου, «συνάδελφοι» οι οποίοι με ανώνυμες και επώνυμες χαλκευμένες καταγγελίες, συμμετέχουν στην… προσπάθεια της διάλυσης του Υπουργείου Πολιτισμού με απολύσεις εργαζομένων και παραχώρησης των φιλέτων του σε ιδιώτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που από τους, μέχρι τώρα, ελέγχους δεν έχουν βρεθεί συνάδελφοι με πλαστά δικαιολογητικά, γεγονός που αποσιωπάται εντέχνως.
Σε κάθε περίπτωση η εκπεφρασμένη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠ.ΠΟ.Α (τόσο μέσα από ανακοινώσεις όσο και μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις) είναι, πως εφόσον βρεθεί εργαζόμενος που έχει χρησιμοποιήσει δόλια μέσα ή πλαστά δικαιολογητικά προκειμένου να τακτοποιηθεί, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πειθαρχικού δικαίου και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

- Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το διαβόητο άρθρο 43 του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο εάν περάσει θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς προβλέπει επανέλεγχο όλων των συναδέλφων που τακτοποιήθηκαν μέσω του Π.Δ 164/2004, δίνοντας μάλιστα δυνατότητα στον Υπουργό Υ.Δ.Μ.Η.Δ να επανακαθορίσει τα κριτήρια και να ορίσει «μεικτά κλιμάκια» ελεγκτών, καταργώντας στην πράξη το Α.Σ.Ε.Π.

- Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. έχει καταγγείλει σε όλους τους τόνους και μέσα από την αίθουσα της βουλής το συγκεκριμένο άρθρο, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του, από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. μετά από συνεδρίαση μεγάλης διαρκείας και τοποθέτηση όλων των παρατάξεων κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω αποφάσεις, ως πλαίσιο δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

1. Μεικτά κλιμάκια της Ομοσπονδίας θα επισκεφτούν χώρους εργασίας, προκειμένου να ενημερώσουν άμεσα όλους τους συναδέλφους για τις εξελίξεις στο ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε να κατανοήσουν πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων.
  2. Τα πρωτοβάθμια Σωματεία και οι Ενιαίοι Σύλλογοι να προκηρύξουν άμεσα έκτακτες ή τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, ούτως ώστε οι συνάδελφοι αφενός μεν να ενημερωθούν, αφετέρου δε να εκφράσουν τις απόψεις τους και να μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στις πολιτικές επιλογές που οδηγούν στην ανεργία.
  3. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ να έρθει άμεσα σε επαφή με Ομοσπονδίες που αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα (Κλάδων Υγείας, Ο.Δ.Π.Τ.Ε., Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α) με στόχο να προχωρήσουμε σε συντονισμένες αγωνιστικές ενέργειες.
  4. Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου «Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις» που κατέθεσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ).
  5. Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία στο Δημόσιο, στις 13 και 14 Μαρτίου, με κλιμάκωση του αγώνα την επόμενη εβδομάδα ενόψει της 22 Μαρτίου, ημερομηνίας κατά την οποία προβλέπεται να απολυθούν χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από οχτώ μήνες.
  6. Συμμετοχή της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. σε όλες τις δικαστικές μάχες που δίνουν συνάδελφοί μας.

Ως Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. καλούμε όλες τις Συναδέλφισσες και τους Συναδέλφους στο ΥΠ.ΠΟ.Α. να κατανοήσουν την ανάγκη για ενότητα και αγώνα, καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε από πολλαπλές κατευθύνσεις, με κοινό πάντα στόχο τη διάλυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ταυτόχρονα την απόλυση εργαζομένων, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες αγωνιζόμαστε για την εργασία μας και τον Ελληνικό Πολιτισμό που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.