ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δ/ΝΣΗ : ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1 - 105 55 ΠΛΑΚΑ
ΤΗΛ.: 3210732 - FAX : 3216517

Αθήνα 09/10/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών για το θέμα του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών του Υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το «κλείσιμο» του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, τονίζει τα ακόλουθα:

1. Είναι πια πρόδηλο σε όλους πως οι συνεχείς αναφορές, τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των κλαδικών Σωματείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., για έλλειψη προσωπικού στο Υπουργείο και τις συνέπειες αυτής, είναι πέρα για πέρα αληθινές και έπ’ ουδενί γίνονται για συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.

2. Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους του ΥΠ.ΠΟ.Α που φανερώθηκε εν προκειμένω με το «κλείσιμο» του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα δεν είναι τωρινή. Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

3. Είναι αδιανόητο σε μία χώρα που ο Πολιτισμός της είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις «διαφημίζουν» ως βασικό μοχλό στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι να δουλεύουν με Εργατοτεχνίτες, οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα Αρχαιοφύλακα, με σκοπό να παραμένουν ανοιχτά όπως-όπως Μουσεία και Χώροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πέραν από την έκθεση σε κίνδυνο των εκθεμάτων να πηγαίνει πίσω το ανασκαφικό έργο, αλλά και αυτό της ανάδειξης αρχαιοτήτων, αφού οι Εργατοτεχνίτες-Μαρμαροτεχνίτες, οι οποίοι ως κλάδος έχουμε υποστεί μείωση άνω του 40%, αντί να εκτελούμε την εξειδικευμένη εργασία για την οποία έχουμε προσληφθεί έχουμε μετατραπεί σε ειδικότητα «παντός καιρού» στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

Καλούμε, λοιπόν, άμεσα ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών στο ΥΠ.ΠΟ.Α. τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη εργατοτεχνικού-μαρμαροτεχνικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας καθώς και προσωπικού σε όλους τους κλάδους του ΥΠ.ΠΟ.Α. που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης.

Και οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνουν άμεσα προτού η έλλειψη προσωπικού γίνει αιτία για να προκληθούν μεγάλες ζημιές στα Μνημεία μας. Να σημειώσουμε ακόμη πως τα Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι, εκτός από το να κλείνουν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κινδυνεύουν είτε λόγω φθορών, είτε κλοπών, είτε λαθρανασκαφών. Τέλος, κανείς δεν πρέπει να λησμονά, ότι σε μεγάλο κίνδυνο τίθεται και η ασφάλεια του ίδιου του προσωπικού, αφού εκτελεί εργασία για την οποία δεν έχει ούτε προσληφθεί, ούτε εκπαιδευτεί.

Το Δ.Σ του Συλλόγου